A sparhelt. Mi más szimbolizálhatná ennél jobban, amit a frissen birtokba vett ház, és az azzal kapott életforma jelent számomra. A meleget, a családot, a sütemény illatát, a vidék ízét, a hagyományt, a gyökereket. A sparhelt blogba minden beleillik, öröm, bánat, a vidék, az evés, a kert, az évszakok, a színek, a szív és a lélek...

Oldalak

2016. október 20., csütörtök

Szüret, avagy készül a 'Pilisi rubin'!


Emlékszem amikor először megláttuk a szőlőlugasokat a kertben. Talán ősi borász család sarjainak vére kezd úgy bizseregni, mint a miénk akkor. Mivel soha semmilyen kapcsolatunk nem volt a szőlővel, és mostanság már italával is alig, az érzést, a természetben, a szőlőben, és a borban rejlő szeretet magyarázhatja csak.  Vagy talán az az életerő, ami ebben a növényben tombol. Mert a szőlő egy nyár alatt olyan mértékben igyekszik az ég felé törni, az almafák, és bodzabokrok hátán, hogy úgy igazán csak ollóval lehet őt szeretni. Harc volt, de a célunk egy volt. Így mire eljött az augusztus, csendesen érlelte bíborszínű fürtjeit. Megzabolázva, de méltósággal. 

Eljött a szüret. Továbbra sem tudom miért olyan mesés ez a folyamat, de csodás élmény volt. Szedtük, szemeztük, törtük, préseltük, fokoltuk és ha csak ez a felcsillanó, varázslatos szín lett volna a jutalom, már akkor is megérte volna!

Másnap már 'indult' a must, majd zajos forrásba kezdett.  Elfoglalta felséges helyét a pincében, és most már csak bízunk benne, hiszünk benne, szeretjük...

Alig egy hónappal később a bor  olyan fűszeres illatot kapott, hogy csoda a közelében lenni. Átfejtettük, most a pincében egy kicsit még készül nemes szerepére. Kilenc liter vár palackozásra...

Egy próba töltés, a saját címkés palackba. Szeretjük!






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése